יש מי שדואג לניצולי השואה, גם היום
עמותת "יש", למען ילדים ויתומים ניצולי שואה בישראל הוקמה על ידי יעקב כפיר, בסוף שנות התשעים, כדי להילחם על זכויותיהם של ילדים ויתומים ניצולי שואה בישראל ולהשיג להם פיצוי הולם על הזוועות שעברו. מאז ועד היום, נרשמו לזכות העמותה הצלחות רבות, אך פעילי העמותה מבטיחים שלא ינוחו עד שכל ניצול יחיה בכבוד.
מאבקים והישגים בדרך
בשנות הפעילות הראשונות של העמותה, שנוסדה בשנת 1998, נלחמו החברים בציפורניים כדי להשיג זכויות נוספות לשורדים ולניצולים. באותם ימים, הם נפגשו עם חברי הכנסת השונים כדי לרתום אותם להשגת זכויות נוספות עבור השורדים. עמותת "יש" הייתה בין המייסדים של העמותה הפרלמנטרית בכנסת, בראשות יו"ר הכנסת.
ציון דרך חשוב בהישגי העמותה הפרלמנטרית היה הקמת וועדת החקירה הממלכתית בראשות השופטת בדימוס הגב' דורנר, בנושא 'הסיוע לניצולי השואה, דין וחשבון'. בדברי הסיכום נכתב: "לו הלכנו אחרי צו לבנו היינו מבקשים 100% השוואה לרנטה הגרמנית. אך לא ראינו את עצמנו חופשיים להתעלם משיקולים תקציביים, מתוך חשש שאחרת תימצא עילה לדחיית המלצותינו."
במשך הזמן התרחבו תקנון העמותה ומטרותיה על מנת להעלות את מודעות חברי הכנסת והועדות לזכויות המגיעות לשורדים והניצולים.
החברה לאיתור והשבת נכסים, ופיצויים על ילדות עשוקה
בעקבות דיוני ועדת החקירה הפרלמנטרית בראשותה של חברת הכנסת קולט אביטל נחקק בשנת 2006 חוק הנכסים של נספי השואה, שהביא להקמתה של החברה לאיתורו ולהשבת נכסי נספי השואה. החברה נרשמה כחברה פרטית, כל מניותיה מוחזקות בידי המדינה והיא מחויבת לפעול לתועלת הציבור ללא מטרות רווח (מלכ"ר).
פעילותה של החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה בע"מ הסתיימה על פי חוק ב-31.12.17. כיום הועברה הסמכות לטיפלו בנכסי נספי שואה הנמצאים בישראל לאפוטרופוס הכללי שבמשרד המשפטים.
בהמשך, בקונגרס העולמי של "ילדי השואה", שהתקיים בשנת 2014, הסכימה ממשלת גרמניה בשיתוף פעולה עם ועידת התביעות, לאחר משא ומתן מפרך שנמשך שנים, להקים קרן מיוחדת למתן פיצוי סמלי על ילדות עשוקה לשורדי השואה.
עד אשר כל ניצול יחיה בכבוד
"מאז נחקקו חוקים נוספים המתייחסים לזכויות השורדים והניצולים. אין ספק כי זכינו להצלחה מסויימת, אך עד אשר כל שורדי וניצולי השואה יחיו חיים של כבוד תפקידנו לא יסתיים". מספרת בנחישות הגב' מרים גרייבר, יושבת הראש הארצית של העמותה.
עמותת "יש" מקיימת ישיבה חודשית בהשתתפות יו"ר הסניפים והוועד המנהל. בישיבות אלו מתקבלות החלטות בנושאים שונים הנוגעים למטרות העמותה. ב-2017, העמותה זכתה לקחת חלק ולהיות מארחי הקונגרס העולמי של ילדי השואה. נערכו שלושה כנסים בנושא הבריאות בגיל השלישי ששמו דגש על הניצולים, כל כנס הוקדש לנושא אחר שמעסיק את הניצולים.
למען כל ניצול, נשים וגברים, מכל ארצות המוצא
גרייבר גאה על כך שהעמותה הייתה הראשונה שהקדישה את נושא הכנס ליהדות צפון אפריקה ולנשים בשואה". היא מוסיפה: "נשמח לשתף פעולה עם כל גורם שמטרתו עזרה לשורדים ולניצולים. מרגש לראות את בני הדור השני לשואה שהצטרפו לעמותה ואת התומכים והתורמים הרבים".
מהו אופי פעילות העמותה כיום? גרייבר מחייכת ואומרת: "כיום אנחנו מאד גאים בעמותה שלנו משום שהיא מכילה באהבה, חברים, שורדים וניצולים ממערב ומזרח אירופה, ומצפון אפריקה. חברי העמותה שמחים להיפגש עם כל שורד וניצול שמגיע למשרד או מצלצל בכל ענין ולהיענות לבקשתם".
בקרוב: מסע הנצחה וזיכרון
בקיץ הקרוב, ב-29 ליוני, יתקיים מסע יחיד מסוגו מטעם העמותה. מדובר בנסיעה למחנה העקורים פוקינג (פסאו) בגרמניה. המסע מיועד לכל מי שנולדו או חיו כילדים במחנה העקורים שהקימו בעלות הברית לאחר המלחמה, או לחילופין, לבני הדור השני שהוריהם היו שם, במטרה ללמוד על החיים והחוויות במחנה. לפרטים נוספים, תוכנית המסע והמסלולים, ולהרשמה, מוזמנים ליצור קשר במייל: miriamgriver@gmail.com
לפניות ולתרומות:
עמותת יש - ילדים ויתומים ניצולי שואה בישראל ע"ר מס'580316834
רח' יהודה הלוי 143, ת"ד 51426 תל אביב. טלפון 03-560-2979/ פקס 153-3-5602979