הרצאתו של ד"ר אלכס חיימוב בכנס בריאות הפה והשיניים והשפעתה על איכות החיים

נכתב ע”י ד"ר אלכס חיימוב

לבריאות הפה והשיניים יש השפעה עצומה על איכות החיים, משמירה על תפקוד יומיומי תקין הכולל אכילה, דיבור וקיום קשרים חברתיים ועד למניעת כאב וחוסר נוחות.  טיפול ומניעה של מחלות הפה במבוגרים חשובים גם לשיפור ההרגשה הכללית והבריאות הכללית.
אימוץ הרגלים נכונים, הקפדה על תזונה נבונה ומעקב רפואי ראוי יסייעו בשמירה על השיניים לכל אורך החיים, ובכלל זה שיניים טבעיות, שתלים או שיניים תותבות.

בעיות שיניים אופייניות לגיל המבוגר:

היגיינת פה לקויה - כתוצאה מבריאות כללית רעועה והגבלה תנועתית או מנטלית עשוי להיווצר קושי בביצוע הפעולות הנדרשות לשמירה על היגיינת הפה.

מחלות חניכיים - מחלות חניכיים הן מחלות זיהומיות של הרקמות התומכות בשיניים. מחלות חניכיים עשויות לגרום לדימום מהחניכיים, ריח רע מהפה, חשיפת שורשי השיניים, ניידות של השיניים עד לאיבוד שיניים. בנוסף, למחלות חניכיים השפעה על מחלות כרונית כגון מחלות לב, שבץ מוחי וסכרת.

עששת - הסיכון למחלת העששת עולה בגיל המבוגר עקב חשיפה של שורשי השיניים בגלל נסיגת חניכיים, ריבוי שחזורים ישנים ולא תקינים ויובש פה כתוצאה מנטילת תרופות או לאחר טיפול כימותרפי והקרנות.

פטרת - פטרת חלל הפה יכלה להופיע אצל האנשים שמרכיבים תותבות חלקיות או שלמות. מעבר לכך, שימוש ממושך באנטיביוטיקה או בסטרואידים, מחלת סכרת, דיכוי של מערכת החיסון , יובש פה ותזונה לא תקינה מגבירים סיכון להופעת פטרת חלל הפה באנשים מבוגרים.

נגעים ברקמות הרכות - אנשים אשר מרכיבים תותבות חלקיות או שלמות, עלולים לסבול מנגעים מתחת לתותבת. לרוב מדובר בנגע טראומטי שנוצר בשל שפשוף של התותבת, שאינה יציבה בפה. הנגע עשוי להראות בשתי צורות עיקריות: כיב (פצע) או גדילה של רקמה עודפת.

סרטן חלל הפה - מבוגרים (מעל גיל 60) נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן בחלל הפה. הסיכון מוגבר במצבים בהם האדם מעשן ו/או צורך אלכוהול או נחשף באופן תדיר לקרינת השמש.

אפשרויות שיקום במקרה של אובדן שיניים:

תותבות נשלפות - שיניים תותבות המדמות את מערכת השיניים הטבעית ומהוות תחליף, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תפקודית, לשיניים החסרות. באופן כללי, נחלקות התותבות

תותבות שלמות - נותנות מענה למצב של חוסר שיניים מוחלט באחת הלסתות או בשתיהן.

תותבות חלקיות - מיועדות להשלים מספר שיניים אשר חסרות בפה.

תותבות על גבי שתלים - כאשר אין שיניים הנאחזות בעצם הלסת, מתחיל תהליך של ספיגת העצם התומכת. כתוצאה מכך עשוי להיווצר מצב בו אין תמיכה ואחיזה מספקות לתותבת וקשה לייצבה בפה ללא תזוזה. פתרון  למצב זה הוא ביצוע תותבת הנתמכת על גבי שתלים המוחדרים אל עצם הלסת.

שתלים ושיקום קבוע (גשרים או כתרים בודדים).
ישנם כיום אפשרויות רבות לשיקום חלל הפה וחשוב שכל אחד יקבל את הטיפול המתאים לו ביותר.



ד"ר אלכסנדר חיימוב הוא רופא שיניים בעל תואר שני בבריאות ציבורית, מומחה ברפואת שיניים ציבורית. בוגר תכנית ההתמחות  ברפואת שיניים ציבורית במחלקה לרפואת שיניים קהילתית האוניברסיטה העברית והדסה. רופא בכיר במחלקה בעל מרפאת שיניים לאוכלוסייה